De Ecologische basisschool De Verwondering in Almere Hout heeft de Gouden Kikker in de wacht gesleept en is hiermee het meest duurzame project van Nederland. Ecodorp Boekel mag zich dit jaar de meeste duurzame organisatie noemen en gaat naar huis met de Circulaire Ring én de publieksprijs! Van de zes genomineerden, die door de onafhankelijke jury uit meer dan 40 inschrijvingen werden geselecteerd, kon voorafgaand en tijdens het congres worden gestemd. De Awards zijn uitgereikt tijdens het jaarlijkse Duurzaam Gebouwd Congres.

De Verwondering: de school die zelf lesgeeft

De jury vindt De Verwondering een inspirerend voorbeeld van duurzaam maatschappelijk vastgoed op een zeer hoog niveau en in de breedste zin van het woord. Niet alleen door de keuze van natuurlijke materialen, systemen en bouwmethoden, maar ook door de ontwerpfilosofie. Leerlingen zien zelf hoe hun school is gebouwd, welke materialen zijn toegepast en hoe het van energie wordt voorzien. Het natuurinclusieve schoolplein is een ecosysteem op zich, met veel nestgelegenheden voor vogels en insecten, lokale flora en zelfs een kleine baai. Het project is niet alleen een inspiratie voor de leerlingen én medewerkers van de school, maar ook voor de rest van Nederland. Esther het Hoen, jurylid en projectleider circulaire bouweconomie van het ministerie van BZK, mocht de award aan de architect, Daan Bruggink van ORGA overhandigen. “De samenwerking tussen de gemeente Almere en Prisma, de opdrachtgevers en de Paula van Kuijk, de directeur van de school en de installateur, heeft geleid tot dit resultaat.” Bekijk hier de video van de Verwondering waar Daan en Paula meer vertellen over dit project.

 

Ecodorp Boekel: bijzonder burgerinitiatief

Het Ecodorp in Boekel is een burgerinitiatief dat een enorm breed scala aan aspecten van duurzaamheid combineert: natuurinclusief, klimaatadaptief, circulair, biodivers en sociaal duurzaam. De woningen zijn gebouwd van natuurlijke materialen of afvalmateriaal. De jury is bovendien onder de indruk van professionele wijze waarop de organisatie is vormgegeven. Dertien werkgroepen denken mee aan het ontwerp van de woningen en de omgeving en investeren vrijwillig in de ontwikkeling. Ook de financiering kent een bijzondere constructie. De bewoners zijn tegelijkertijd huurder én verhuurder. Het geld dat overblijft na terugbetaling van rente en aflossing wordt besteed aan het financieren van andere startende duurzame woongemeenschappen. Robert Koolen, voorzitter van de beleidsadviescommissie Duurzaamheid van Bouwend Nederland mocht de award uitreiken aan Patrick Schreven van ECO+BOUW die ook de Publieksprijs in ontvangst mocht nemen.

Patrick Schreven: “Deze erkenning, ook voor de publieksprijs is overweldigend! Deze award is voor alle betrokkenen, de bewoners, de participanten. Ad Vlems, de voorzitter van de coöperatie, deze prijs is voor jullie!” Bekijk hier de video van Ecodorp Boekel, waarin Ad en ook Martijn Bak, bouwcoördinator aan het woord komen.


Nieuwsgierig naar de andere genomineerden? Bekijk hun filmpjes hier: