Auteur: Tim van Dorsten, duurzaamgebouwd.nl

Afgelopen maart won Gemeente Amersfoort tijdens Building Holland de Duurzaam Bouwen Award in de categorie Duurzaamste gemeente/regio. “We zien dit als bevestiging dat we op de goede weg zijn.”

Namens deze gemeente nam senior adviseur milieu Pauline Sparenburg deze prijs in ontvangst. “We namen het op tegen de gemeenten Assen en Zeist, maar we hadden geen idee of we kans maakten om deze prijs te winnen”, vertelt ze een halfjaar later. “Dezelfde avond was er een raadsvergadering, waarin ik deze prijs kon tonen. Dat was erg leuk!”

Gemeente als opdrachtgever en facilitator

Voor het promotiefilmpje koos de Utrechtse gemeente voor 2 verschillende manier waarop ze met duurzaam bouwen bezig is: als opdrachtgever en als facilitator. “Aan de ene kant zijn we opdrachtgever van Het Groene Huis (zie bovenstaande foto, red): dit gebouw in Park Schothorst huisvest het Centrum Natuur- en Milieueducatie en biedt onderdak aan groene groepen. Het is gebouwd volgens het passiefhuisprincipe en het is circulair ingericht. Zo beschikt het over een vitrine uit het Zuiderzeemuseum en over een kapstok uit het Meander Ziekenhuis.”


Bekijk het promotiefilmpje van de Gemeente Amersfoort, winnaar Duurzaam Bouwen Awards 2016

2.000 NoM-woningen voor particulieren

Daarnaast heeft de gemeente Amersfoort bijgedragen aan het bouwconsortium 033Energie, dat Nul-op-de-Meterrenovaties voor particuliere woningen mogelijk maakt. De eerste 4 huizen hiervan zijn inmiddels gerealiseerd. “Het doel is om in 2020 2.000 woningen in de regio Eemland naar NoM-niveau gerenoveerd te hebben”, vertelt Sparenburg. “Om dit te bereiken hebben we subsidie ontvangen van de Economic Board Utrecht. Hiermee tonen we dat NoM-woningen ook voor particulieren bereikbaar zijn.”

‘Het proces rond de inschrijving zorgt voor meer verbondenheid binnen de gemeente’ Pauline Sparenburg, gemeente Amersfoort

Volgens haar is met name de samenwerking tussen de verschillende bedrijven in het consortium erg bijzonder. “Als gemeente hebben we ruimte gegeven aan de marktpartijen”, vertelt ze. “Zij leren van elkaar en vertrouwen elkaar inmiddels ook. Zo verzorgen ze met elkaar het energieloket, waarin ze onafhankelijk advies geven aan geïnteresseerde bewoners.”

CO2-neutraal in 2030

Beide initiatieven passen in het doel van Amersfoort om in 2030 CO2-neutraal te zijn. “Diverse projecten dragen hieraan bij. Zo hebben we zo’n 2 jaar geleden de Gouden Kikker Award gewonnen voor De Zonneparel, waarin onder meer de basisscholen De Wiekslag en De Windroos gevestigd zijn. Daarnaast staan in onze wijk Vathorst 43 huurwoningen zonder gasaansluiting met een EPC van 0. De winst van de Duurzaam Bouwen Award bevestigt dat we op de goede weg zijn.”

Meer verbondenheid binnen gemeente

Ze moedigt andere gemeenten aan om zich volgend jaar voor deze prijs in te schrijven. “Met name het proces rond de inschrijving zorgt voor meer verbondenheid binnen de gemeente”, legt ze uit. “We hebben projecten uitgekozen, waardoor we erachter kwamen waarmee we allemaal bezig zijn. Dat is best bijzonder en die trots motiveert extra om hiermee door te blijven gaan.”

Inschrijven volgende editie?

Bent u geïnspireerd door het verhaal van Amersfoort? Momenteel wordt er druk gewerkt aan de voorbereidingen voor de komende editie van de awards. De verwachting is, dat u zich nog voor einde van het jaar kunt inschrijven voor de Duurzaam Bouwen Awards 2017. Bij vragen kunt u contact opnemen via jurysecretariaat@duurzaambouwenawards.nl.