Koplopers in duurzaamheid winnen Duurzaam Bouwen Awards

Gemeente Haarlemmermeer, waterschap Zuiderzeeland en Woonstichting ‘thuis zijn in de prijzen gevallen tijdens de uitreiking van de Duurzaam Bouwen Awards op 1 februari. De partijen ontvingen respectievelijk de Circulaire Ring, de Gouden Kikker Award en de WoCo25. Deze prijzen ontvingen zij binnen de categorieën ‘Meest duurzame gemeente’, ‘Meest duurzame project’ en ‘Meest duurzame corporatie’. Ook viel Patch22 in de prijzen: uit alle genomineerden koos het publiek tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres dit bedrijf als winnaar van de Duurzaam Bouwen Award.

Scoren op integrale duurzaamheid
De drie winnaars hebben gemeenschappelijk dat zij hoog scoren op integrale duurzaamheid: dat betekent investeren in energiemaatregelen, maar ook aandacht voor de milieu-impact van bouwmaterialen en gezondheidsaspecten. Dit wordt meer en meer de trend binnen duurzaam bouwen, en daarom een belangrijk criterium binnen de Awards.

De winnaars
De spanning in de zaal was duidelijk voelbaar. De awards werden verspreid over het plenaire programma uitgereikt. Gemeente Haarlemmermeer ging aan de haal met de Circulaire Ring. “Ben bereid van elkaar te leren”, verklapte wethouder Tom Horn het geheim van gemeente Haarlemmermeer bij het in ontvangst nemen van de ring.

Ook Camiel Maenhout van waterschap Zuiderzeeland reageerde enthousiast. “Als waterschap merken we de gevolgen van de klimaatverandering. Dat was voor ons een belangrijke reden om voor deze duurzame renovatie van ons Waterschapshuis te zorgen.” Ook Woonstichting ‘thuis viel in de
prijzen. “We zijn trots op deze prijs”, vertelde Luc Reusken enthousiast. “Het is voor ons een stimulans om op de ingeslagen weg door te gaan. Onze woningvoorraad heeft gemiddeld energielabel B, ons nieuwe doel is CO2-neutraal in 2050.”

De vierde en laatste award was de publieksprijs, waarbij de congresdeelnemers uit de genomineerden van de drie categorieën een favoriet kozen. Patch22 sleepte deze prijs in de wacht.

De genomineerden
De vakkundige jury selecteerde eerder de kanshebbers binnen de diverse categorieën. Genomineerd binnen de categorie meest duurzame gemeente waren gemeente Amsterdam, gemeente Haarlemmermeer en gemeente Ooststellingwerf. Binnen de categorie meest duurzame woningcorporatie werden Woonstichting ‘thuis, Woonbedrijf en Woonwaard geselecteerd. Voor het meest duurzame project waren ‘Geerpark Vlijmen’, ‘Waterschap Zuiderzeeland’ en Patch22’ in de running.

Initiatiefnemers Duurzaam Bouwen Awards

Abcnova, W/E adviseurs, FSC Nederland en Duurzaam Gebouwd zijn initiatiefnemers voor de Awards, die dit jaar voor de eerste keer zijn uitgereikt in deze vorm.

Projectvideo’s en terugblik
Tijdens de uitreikingen van de awards werden per categorie de projectvideo’s van de genomineerden getoond. Deze projectvideo’s zijn terug te zien via het YouTube-kanaal van de Duurzaam Bouwen Awards. In de aanloop naar de uitreiking zijn diverse artikelen gepubliceerd op DuurzaamBouwenAwards.nl