Maandag 3 februari 2014: stralende gezichten in Tilburg. Genomineerden voor Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards arriveren in de voormalige stoomketelfabriek Deprez. Voor de uitreiking van de prijzen in 6 categorieën met als gemeenschappelijke deler de ‘manier van samenwerken voor duurzaam bouwen’.

Afbeelding Terugblik Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2014 1Bouwpartijen, corporaties, gemeenten, regio’s, gemeentelijke vastgoedbedrijven konden zich inschrijven. We ontvingen in 37 inschrijvingen, die in totaal 206 organisaties vertegenwoordigden. Met als speciale categorie: ‘duurzaamste ketenintegratie’. Alle genomineerden waren uitgenodigd en zaten verwachtingsvol op hun stoelen.

Samenwerking sleutel tot succes

W/E adviseurs wilde als initiatiefnemer met de Duurzaam Bouwen Awards aandacht geven aan recente successen voor duurzaam bouwen. ‘Want die zijn er’ meldde dagvoorzitter Saskia van Hulten van W/E. ‘We willen nu eens niet projecten belonen, maar juist de werkwijze om tot die projecten te komen’. Siebe Riedstra, SG van het Ministerie van Infrastructuur & Milieu, die de Awards uitreikte, onderstreept die keuze: ‘samenwerking is de sleutel tot succes, altijd, dus ook bij duurzaam bouwen en verduurzaming van de bestaande voorraad’.

Afbeelding terugblik op de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2014 2Tijdens de paneldiscussie tussen Dick Verhoeven, directeur bij Bramer Beheer en Exploitatie Maatschappij B.V en lid van het bestuur van Bouwend Nederland, Bert Keijts, voorzitter Raad van Bestuur Portaal en bestuurslid Aedes, Jeroen Nobel, wethouder Gemeente Haarlemmermeer en klimaatambassadeur Duurzame Gebouwde Omgeving en Berend de Vries, wethouder Gemeente Tilburg en klimaatambassadeur Klimaatneutrale Steden en Regio’s werd deze opvatting vanuit de eigen praktijk haarfijn aangescherpt.

Blijde winnaars

Afbeelding terugblik op de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2014 3Het uitreiken van prijzen voor samenwerken aan duurzaamheid bleek leuk. Dat was in ieder geval te zien aan het optreden van Siebe Riedstra, de SG van het Ministerie van Infrastructuur & Milieu, die namens staatssecretaris Mansveld de prijzen mocht uitreiken. De partners van ‘Groot Onderhoud 2.1’ sprongen als laatste prijswinnaar het grootste gat in de lucht. Zij kregen de Award in de categorie: Duurzaamste Ketenintegratie. Echt blij waren ze. Maar dat gold eigenlijk voor iedereen. Voor alle prijswinnaars, en voor alle andere genomineerden. Mooi om te zien. En mooi om te merken dat het initiatief van de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2014 gewaardeerd werd. Omdat het een prijs is voor een aanpak, voor samenwerking. Want samenwerking, zo betoogde juryvoorzitter Anke van Hal in haar inleiding, ‘is de sleutel tot transitie naar een duurzaam gebouwde omgeving’.